Installatie Handleiding, richtlijnen van design radiatoren.

Winkelwagen

 

payment

Installatie.Algemene richtlijnen voor de installatie van verticale en horizontale design radiatoren:

- Houd de radiator aan onder en bovenzijde minimaal 10 cm vrij en minimaal 5 cm vrij van de wand. Dit zorgt er voor dat er een betere luchtcirculatie langs de radiator mogelijk is.

- Het is beter om grotere ruimtes met meerdere radiatorselementen te verwarmen, dit verzorgt een betere spreiding van de warmte.

Installatie:

- Wanneer een radiatorspijp door een muur heen moet, zorg er dan voor dat het gat wat ruimer is. Dit voorkomt het tikken door krimp en uitzetten van de pijp.

- Bevestig de beugels van de radiator op de muur.

- Hang de radiator in de beugels. Stel hem zo dat het ontluchtingsventiel het hoogst zit, maar wel zo dat je dit niet ziet. Zo kan alle lucht er uit bij het ontluchten.

- Breng het ontluchtingskraantje en het aftapkraantje aan. Het schroefdraad wordt in tegengestelde draairichting met teflontape beplakt voor een waterdichte afsluiting.

- Draai de kraan of thermostaatkraan en de afvoerverbinding op het radiatorselement. Ook hier wordt de schroefdraad in tegengestelde draairichting met teflontape 
  omwikkeld voor een waterdichte afsluiting.

- Sluit doormiddel van knelfittingen de aan- en afvoer aan de radiator. Plaats de moer en daarna de knelring over de leiding. Draai de moer stevig aan.

- Is alles goed aangesloten? Vul dan het systeem met water.

- Geeft de drukmeter van de cv ketel een druk van 1,5 tot 2 bar aan, sluit dan de watertoevoer.

- Ontlucht alle radiatoren.
 
- Controleer nog eens of de druk nog steeds op twee bar staat. Is dit niet het geval? Vul dan nog eens bij en ontlucht het systeem.  

Tips 

Radiatoren ontluchten

Stap 1 - Voorbereidingen

Stap 2 - Installatie uitzetten

Stap 3 - Ga naar de laagst gelegen radiator

Stap 4 - Ontluchten radiator

Stap 5 - cv -installatie controleren

Stap 6 - cv -installatie in weer in gebruik nemen

Overige problemen bij de cv -installatie

Ruisen in de leidingen of radiatoren
De oorzaken hiervoor kunnen verschillend zijn. In de meeste gevallen zorgt een beginnende verstopping voor te veel druk op de leidingen. Het water wordt hierdoor te veel door de leidingen geperst, waardoor de ruis ontstaat. Een enkele keer kan het ook zo zijn dat de problemen onstaat doordat er een nieuwe ketel op een oud leidingnetwerk is gekoppeld. 

Tikken van leidingen
Metaal krimpt en zet uit door koeling en verhitting. Dit kan ervoor zorgen dat leidingen gaan tikken. Ook de beugels waarin de leidingen zijn vastgezet, kunnen dit gaat doen. Het geluid kan versterkt worden, doordat een cv -installatie als een soort klankkast werkt. Soms is er een oplossing te vinden in het beter vastzetten of stellen van de leidingen.